4 tips om je huis in waarde te laten stijgen

Indien je je woning met winst wil verkopen, is renoveren vaak een goede optie. Toch is het belangrijk om niet zomaar te beginnen renoveren. Niet alle aanpassingen aan je woning zullen de verwachtte meerwaarde creëren. Onderstaande 4 tips helpen je alvast goed op weg.

1.  pak je gevel aan

De buitenzijde van je woning is het eerste wat een potentiële koper ziet. Een oude vuile gevel zal een verouderde indruk geven en mensen afschrikken of reeds een vooroordeel geven over de binnenzijde. En we krijgen maar één kans voor een eerste indruk!

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gevelrenovatie: zandstralen, opnieuw invoegen, gevelbepleistering of het plaatsen van spuitkurk zijn allen goede opties.

Het voordeel van spuitkurk is dat je naast een esthetische renovatie ook een beetje extra isoleert. Verder kan je natuurlijk ook gelijk kiezen voor een volledig isolatie van de gevels. Dat vraagt natuurlijk een grotere investering, maar zorgt ook voor een grotere meerwaarde.

2.  Extra bewoonbare ruimte creëren

Bij de woorden “extra ruimte creëren” denk je misschien direct aan het bijbouwen van een veranda of bijbouw. Natuurlijk zijn dat ook goede mogelijkheden voor het creëren van extra bewoonbare oppervlakte, maar dit zijn natuurlijk vaak kostelijke ingrepen.

Je kan ook trachten om binnen het bestaande bouwvolume op zoek te gaan naar extra oppervlakte. Zo kan je bijvoorbeeld een ongebruikte zolder omtoveren tot extra slaapkamers of een kelderruimte tot speelruimte of bureau. Deze laatste ingrepen zijn veel minder duur en zullen de waarde van je woning ook de hoogte in drijven.

3.  De bestaande ruimte heruitgevonden

Naast het creëren van extra ruimte is het herbekijken van de bestaande ruimte(s) ook een zeer goede optie. Oude woningen zijn nog vaker opgedeeld in verschillende kleinere kamers. Soms is het voldoende om enkele muren weg te breken om zo een meer openen gevoel te krijgen in een woning en ze daardoor ook groter en lichter te doen aanvoelen zonder effectief de bewoonbare oppervlakte te vergroten.

Let op! Het is uiteraard geen regel dat het uitbreken van muren de woning doet vergroten, soms is het wegbreken van muren uiteraard niet zo’n goed idee. Dit brengt ons naadloos bij het laatste punt.

4.  Maak een plan van aanpak

Misschien wel de belangrijkste van alle tips. Maak een goed plan alvorens aan werken te beginnen. Enkel een keuken aanpassen kan misschien wel een goed idee lijken, maar als deze staat op een oude slechte vloer, kan dat voor een potentiële koper een afknapper zijn. Omdat men beseft dat die nieuwe keuken eruit zal moeten alvorens men aan de vloer kan beginnen. Een nieuwe badkamer installeren alvorens de oude leidingen zijn aangepast is ook geen goed idee. Het is dus steeds belangrijk een goed plan van aanpak te maken alvorens je eraan begint. Maar met het juiste plan en de juiste ingrepen kan je een mooie meerwaarde realiseren op de verbouwing van je oude woning.

Geen zin om te lezen? Bekijk hier ons filmpje

Een warm jasje van kurk.

Het Limburgse bedrijf Iso-Kurk pakt uit met een bijzondere manier van gevelrenovatie en gevelisolatie: spuitkurk. Behalve goede thermische prestaties, scoort kurk ook goed op het vlak van geluidsisolatie. Bovendien werkt het materiaal brandwerend, ademt het, is het waterdicht en ecologisch interessant.

De natuurlijke kurkvezels worden verwerkt tot een emulsie en met behulp van een spuitmachine op de ondergrond gespoten, vandaar ook de naam. Spuitkurk kan worden aangebracht op gevels en muren en hecht zich aan alle oppervlaktes: van hout over metaal tot steen of beton. De ondergrond hoeft alleen stabiel en stofvrij te zijn. Spuitkurk zou zelfs als dakisolatie gebruikt kunnen worden. Door toevoeging van een pigment is spuitkurk ook in een breed kleurengamma verkrijgbaar.