Heb je een vergunning nodig voor een gevelrenovatie?

Heb je een vergunning nodig voor een gevelrenovatie?   Jij wil je gevel laten renoveren, maar je weet niet zeker of je hier een vergunning voor nodig hebt of niet? De regels variëren afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. En hangen natuurlijk ook af van je gemeente. Wij vertellen je alvast voor welke werken je wel een vergunning moet aanvragen en voor welke niet.

Wanneer heb je wél een vergunning nodig? 

1. Uiterlijke veranderingen aan de voorgevel

Wil je je voorgevel een nieuwe look geven? Dan heb je een vergunning nodig omdat het uitzicht van je straat verandert. Dat geldt zowel voor schilderwerken die je voorgevel een nieuwe kleur geven, als voor het bekleden of bepleisteren ervan.

2.  Gevel isoleren langs buiten

Zowel voor de isolatie van je voor-, zij- als achtergevel heb je een vergunning nodig. Voor je voorgevel heeft het ook invloed op het uitzicht in je straat, en voor de zij- en achtergevel neemt het bouwvolume toe.

3.  Toevoegingen aan je gevel

Nieuwe elementen toevoegen aan je gevel, zoals balkons, erkers, of dakkapellen vereist vaak ook een vergunning. Want ook hier verandert duidelijk het uitzicht in je straat.

Wanneer heb je géén vergunning nodig?

1. Uiterlijke veranderingen aan zij- en achtergevel

Als je je zij- en achtergevel een nieuwe look wil geven, heb je geen vergunning nodig. Je mag dus schilderen, bepleisteren en bekleden wat je wil. Opgelet: tenzij je woning geclassificeerd staat als erfgoed, dan moet je wel een vergunning aanvragen.

2. Voorgevel schilderen in dezelfde kleur

Wanneer de gevelwerken geen invloed hebben op het uitzicht van je woning, heb je ook geen vergunning nodig. Een aantal voorbeelden: je gevel een nieuwe laag verf geven in dezelfde kleur, een nieuwe laag bepleistering die identiek is aan de huidige, voegwerken vernieuwen …

3. Gevel reinigen

Merk je dat je gevel nood heeft aan een opfrisbeurt? Goed nieuws! Je hebt geen vergunning nodig om je gevel te laten reinigen. Ook je gevel laten impregneren om vuil te voorkomen is vergunningsvrij.

Ons advies over gevelrenovatie en vergunningen

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt voor de geplande gevelrenovatie? Dubbelcheck het zeker bij je eigen stad of gemeente. Uiteraard staat team Iso-Kurk ook voor je klaar met advies over gevelwerken en de vergunningen hiervoor. Neem gerust contact met ons op voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte aan.